• Postoje različiti tipovi kose

  Kosa se uvelike razlikuje od osobe do osobe. Postoji tisuće različitih kombinacija boje i izgleda kose, od ravne i kovrčave do tanke i guste kose te od biserno plave do garavo-crne. Struktura kose, boja kose i gustoća kose genetički su predodređene kod svake osobe i povezane su jedna s drugom. Osoba ima od 85.000 do 140.000 vlasi, ovisno o strukturi i boji kose. Uobičajeno je da dnevno ispadne od 60 do 100 vlasi. Plava kosa značajno je gušća od tamnije kose (prosječno plava kosa ima 140.000 vlasi, a smeđa 100.000). Međutim, svijetla kosa je tanja i osjetljivija.

 • Struktura kose

  Kosa se sastoji od 80% proteina, 10-15% vode, 5-10% pigmenata, minerala i lipida.

  Vlas se sastoji od dva dijela: stabla vlasi koji izlazi iz kože i korijena koji se nalazi ispod površine kože.

  Stablo vlasi sastoji se od tri sloja. Vanjski sloj koji nazivamo kutikula posebno je važan zbog svoje zaštitne funkcije. Nekoliko slojeva stanica koje se poput crijepa preklapaju i leže jedna na drugoj, tvore glatku površinu. Razni unutarnji i vanjski utjecaji mogu uzrokovati ogrubljivanje kutikule. Zbog grube površine vlas izgleda beživotno i nezdravo.

  Jezgra vlasi zove se kora i čini 80 posto vlasi. Sastoji se od sitnih vlakana koja su isprepletena kako bi dužim vlaknima pružili stabilnost. Tu su pohranjeni prirodni pigmenti boje kose. Ta keratinska vlakna (keratini su albuminozne molekule), bitna su za strukturu kose i njezinu elastičnost.
  Jezgru vlasi tvori medula (srž).

  Lojna žlijezda koja stvara lipide nalazi se tik ispod kože, a zadaća joj je održati kosu mekom. Katkad ta žlijezda stvara previše ili premalo lipida, zbog čega je kosa masna ili pak suha i oštra.

 • Rast kose

  Kosa naraste oko 1 centimetar mjesečno. Nakon razdoblja rasta od tri do sedam godina, papila odumire, a korijen kose smežura se i degenerira. Vlas zatim otpada i stvara mjesto za novu vlas koja niče iz obnovljene papile. Kosa raste ravnomjerno jer cijelo vlasište nikad istodobno nije u istoj fazi. Na dan se gubi od 60 do 100 vlasi, što je potpuno normalno.

  Mišić uspravljač dlake ostatak je evolucije kose. Zbog njega se koža napinjala, a krzno ježilo, bilo radi očuvanja topline ili tjeranja neprijatelja. Lojne žlijezde izlučuju sebum, masnu izlučevinu koja kosi i koži daje elastičnost.

 • Prirodna boja kose

  Svako ljudsko biće ima svoju prirodnu boju kose. No što određuje tu boju i zašto je toliko mnogo različitih prirodnih nijansi?
  Prirodna boja kose ovisi o količini različitih pigmenata unutar vlasi. Svaka se vlas sastoji od jedinstvenog spoja dvije prirodne vrste melanina: crni/smeđi pigmenti koji se nazivaju eumelanin i crveno/žuti pigmenti koji se nazivaju feomelanin. Boja kose ovisi o spoju tih pigmenata - garavo-crna, svijetlosmeđa ili plava.

 • Šampon - nježno čišćenje

  Riječ "šampon" posuđena je iz hindskog jezika, a znači "masirati". Prvi je šampon nastao 1904. i bio je u obliku praha. Pranjem kose šamponom uklanja se višak prirodnih ulja, znoj, mrtve stanice kože i ostatci proizvoda za oblikovanje ili njegu kose. Najvažniji je sastojak kombinacija surfaktanata, koji tvore finu, poroznu pjenu te neagresivno i temeljito čiste vlasi. Šampon pH vrijednosti od 5 do 6 idealan je za kosu i vlasište. Dobri šamponi uz to sadrže sastojke koji hidratiziraju, primjerice pantenol, te tako regeneriraju strukturu kose i održavaju njezinu elastičnost. Postoji širok spektar šampona prilagođenih različitim navikama kod njege kose, vrstama kose i problemima s vlasištem.

 • Regenerator - nakon pranja

  Regenerator je dio osnovnog režima njege za dužu kosu. Sami možete vidjeti i osjetiti koliko je regenerator nezamjenjiv nakon svakog pranja kose šamponom jer vlažna kosa djeluje beživotno i nepodatno. To je upravo ono što regenerator sprječava. On olakšava raščešljavanje kose i štiti je od različitih vanjskih utjecaja. Regenerator ostaje na kosi kratko nakon pranja te vanjskom sloju kutikule pruža aktivne sastojke koji ga trenutačno zaglađuju.

  Regeneratore možete koristiti nakon svakog pranja kose šamponom kako bi kosa bila svilenkasta i lakše se raščešljavala. Učinak regeneratora vidljiv je do sljedećeg pranja.

 • Tretmani - za dodatnu njegu

  Intenzivni tretmani za kosu
  Tretmani za kosu pružaju intenzivnu njegu i uistinu su korisni za kosu. Oni sjedinjuju visoke koncentracije obnavljajućih sastojaka koji pomoću emulzije prodiru u unutarnju strukturu vlasi. Nanose se utrljavanjem u vlažnu kosu, pri čemu se tvari koje vežu vlakna unose izravno u jezgru kose. Intenzivne tretmane potrebno je ostaviti na kosi da djeluju otprilike dvije minute. Kosa je vidljivo obnovljena. Intenzivno djelovanje tretmana traje tijekom nekoliko pranja.

  Kod nanošenje tretmana iznimno je bitno postići optimalnu razinu njege. Što je kosa oštećenija, to je češće potrebno primjenjivati tretmane. Tretmani se razlikuju po sastojcima, nanošenju i razini intenziteta djelovanja. Neki proizvodi namijenjeni su određenim problemima s kosom, kao što su ispucali vrhovi, teška oštećenja ili očuvanje boje.

  Prozvodi za trenutno obnavljanje kose
  Nanose se utrljavanjem u kosu ili sprejanjem po kosi. Prednost ovog preparata jest što ga ne morate ispirati. Tako štedite vrijeme i pružate kosi dugotrajnu zaštitu, bez opterećivanja kose.

 • Styling proizvodi

  Styling proizvodi pomažu pri oblikovanju frizure. Nanose se na vlažnu ili suhu kosu, omogućavaju veću elastičnost kose i volumen te štite kosu od oštećenja vanjskih utjecaja. Usto, sprječavaju elektricitet u kosi i pružaju snažniju postojanost frizure.

  U paleti tih proizvoda nalaze se losioni, sprejevi, lakovi ili styling pjene.

 • Lak za kosu

  Lak za kosu savršen je za završno oblikovanje frizure. On štiti od vjetra, vlage i sunca, pruža potrebno učvršćivanje frizure, daje sjaj i potiče učinkovitost drugih styling proizvoda.

  Iako je također dostupan u spreju, lak za kosu klasičan je raspršivač. Drugim riječima, raznosi se po kosi u vrlo sitnoj maglici uz pomoć spremnika pod pritiskom. Kao i kod drugih styling proizvodima, temeljni sastojci laka za kosu su sredstva koja stvaraju pokrovni sloj - ovdje u spoju s otapalima i plinovima (sigurnima za ozonski sloj, plinovima bez klorofluorougljika poput butana, izobutana i dimetil-etera).

  Od laka za kosu traži se više nego od ostalih styling proizvoda: Treba učvrstiti frizuru, ali i sačuvati prirodnu elastičnost. Treba biti otporan na vlagu, ali mora se lako isprati. Treba se prskati u finoj maglici i brzo sušiti. Također treba štititi kosu od vanjskih utjecaja, a istodobno je vlažiti.

 • Pjena za oblikovanje

  Od 1980-ih pjene za oblikovanje zamijenile su losione zbog prednosti u svojoj primjeni: Ne kapaju, lako ih je količinski odvojiti i rasporediti po kosi tako da se kosa ne sljepljuje.

  Osim raspršivača i sredstava za vlaženje, pjena i tekući styling proizvodi razlikuju se u svom temeljnom sastavu. Oba proizvoda sadrže osnovna sredstva koja stvaraju pokrovni sloj i hranjive sastojke. Sintetičke smole oblažu svaku vlas čvrstim slojem koji joj daje stabilnost i postojanost. Količina pokrovnog sloja određuje se željenim stupnjem kontrole stylinga. Kationski polimeri olakšavaju češljanje kose i sprječavaju pojavu statičkog elektriciteta. Voda i alkohol koriste se kao otapala. Plinovi u današnjim pjenama sigurni su za ozonski sloj, poput propana, butana i izobutana.

 • Gel, krema i vosak

  Styling gel, krema i vosak idealni su za definirano oblikovanje bilo određenog dijela kose ili cijele frizure. Sva tri proizvoda razlikuju se u svojim formulama i uglavnom im je svrha oblikovanje pojedinih dijelova kose.
  Dok se styling gelovi uglavnom koriste za oblikovanje dugotrajnih frizura, kreme su više za frizure prirodnoga izgleda. Vosak je odličan za oblikovanje i prirodan izgled frizure.
  Styling gelovi su bezbojni, uglavnom se temelje na vodi i ne sadrže ulje te stvaraju posebnu strukturu agentom za zgušnjavanje. Gelom se kosa skrućuje i zatim oblikuje. Što je gel više hidrofilan, to bolje postiže "mokar izgled". Dodatni sastojci poput ulja daju kosi izniman sjaj. Uporaba gela je jednostavna: nanosi se na vlažnu ili suhu kosu koju zatim oblikujete u željenu frizuru. Kosa ostaje na mjestu kad se sredstva za učvršćivanje osuše i ukrute.
  Moderne styling kreme uglavnom su tekućine na bazi "ulja u vodi" u kojima su uljne tvari pripojene vodenoj bazi. Taj tip emulzije manje je masan od emulzije "vode u ulju" koju uglavnom sadrže hranjive kreme za kožu, a prije se koristila u masnim styling kremama za muškarce. Ulje u styling kremama čini kosu glatkom tako da izgleda prirodno i lako se oblikuje. Kreme slabije učvršćuju od gelova, ali jednostavno ih je oblikovati. Styling krema najučinkovitija je kad se nanosi na lagano vlažnu ili suhu kosu. Kosa se zatim može oblikovati prstima ili češljem sa širokim zupcima. Posušite kosu sušilom ili na zraku - i gotovi ste!

  Styling vosak učvršćuje pojedine dijelove kose i daje im sjaj. Vosak se sastoji od biljnih ili mineralnih ulja u spoju s emulgatorima u krutom obliku. Za dodatni sjaj neki voskovi sadrže sitne, svjetlucavo zlatne ili srebrne čestice. Vosak pomaže u oblikovanju trendi frizura i osobito je prikladan za naglašene i dramatične dijelove frizura.

 • Trajna boja za kosu - kako djeluje?

  Trajna boja za kosu najbolji je način da svoju kosu dugotrajno obojite i prekrijete sijede vlasi. Trajne boje za kosu sadrže razne sastojke. Prvo, lužnato sredstvo unutar smjese za bojenje otvara strukturu vlasi tako da sitni pigmenti boje i oksidans mogu ući u vlas. Pigmenti boje koji prodru u vlas u ovoj su fazi još bezbojni, a oksidans razvija ton boje koji kosi daje rezultat bojenja. Nakon toga se površina vlasi zaglađuje regeneratorom koji učvršćuje boju u vlasi. Trajna boja za kosu mora izrasti s kosom.